LifeMe 2019

Terug naar overzicht

LifeMe 2019

Startuur: 
9:30
Prijs: 
35 pp (incl. lunch + koffie/thee)
Locatie: 

Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek - Auditorium Q

LifeMe 2019: Tweede LifeMe congres Levensstijl als Medicijn

Om de principes van levensstijl als medicijn te integreren in de behandeling van patiënten en de mogelijkheden ervan breder uit te dragen, wordt op zaterdag 16 november in de VUB ( Aula Q , Etterbeek) het tweede congres “Levensstijl als Medicijn” georganiseerd. Het gedifferentieerde programma met tal van bekende sprekers richt zich op iedereen die levensstijl wil inzetten om de gezondheid te verbeteren en zo chronische aandoeningen aan te pakken.

Chronische aandoeningen zijn momenteel de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Onderzoek toont aan dat men door een goede levensstijl de meeste van die aandoeningen kan vermijden. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen maar gelukkig tonen steeds meer studies aan dat men chronische ziekten in toom kan houden of zelfs genezen. Hoe? Door met levensstijlaanpassingen de grondoorzaken van de ziekte aan te pakken.

Pijlers

Het congres is een gezamenlijk initiatief van een aantal onderzoekers en artsen van verschillende universiteiten én patiënten/ervaringsexperts. Het doel is om de principes en mogelijkheden van levensstijl als medicijn (kortweg LifeMe) toe te lichten en uit te dragen.  LifeMe gaat uit van zeven pijlers die bepalend zijn voor onze levensstijl  en die onze gezondheid beïnvloeden: stress management, voeding, beweging, sociale steun, zingeving, slaap en omgeving.

Programma

Het congres LifeMe 2019 bestaat weer uit een gedifferentieerd programma over verschillende chronische aandoeningen, de onderliggende oorzaken daarvan en opties om de ziekte zelf aan te pakken door een wijziging in levensstijl.

Topics

Dr. Elise Braekman (Sciensano) belicht de huidige gezondheidstoestand van de Belg. Daarna bespreekt Prof. Reginald Deschepper de mogelijkheden en beperkingen van levensstijl als medicijn. Vervolgens spreken prof. Nele Adriaenssens en prof. Marijke De Couck over de rol van beweging en ademhaling bij kanker. Prof. Marie D’hooghe en drs. Lindsay Devolder leggen uit wat darmen en het brein met elkaar te maken hebben en welke effect dit heeft op de ziekte multiple sclerose (MS). Prof. Elke Van Hoof gaat in op het belang van veerkracht en levensstijl. Na de lunch spreekt dr. Freddy Van de Casseye, voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, over de rol van levensstijl bij over hart- en vaatziekten. Dr. Kris Verburgh (auteur van o.a. The Longevity Code) leert ons hoe veroudering tegen te gaan. Stijn Meuris (ex-Noordkaap, ex-Monza en theatermaker) geeft daarna zijn bevlogen kijk op milieu, klimaat  en levensstijl. De dag wordt afgesloten met een rondetafelgesprek o.l.v. prof Hendrik Cammu.

Voor wie is het congres?

De doelgroep voor dit congres zijn zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers, patiënten en iedereen die belangstelling heeft om via levensstijl gezondheid en welbevinden te verbeteren. De voertaal is Nederlands.

NEWSFLASH: In november verschijnt bij Lannoo ook het nieuwste boek van LifeMe’s mede-oprichter Reginald Deschepper met als titel ‘Je levensstijl als medicijn’.

Voor meer informatie en inschrijvingen: www.LifeMe.be

Bekijk hier het volledige programma: