Sinds begin 2015 biedt het NMSC, in het kader van het transmuraal MS team (TMST), een aantal korte behandel- en revalidatieprogramma’s aan. Voor elk programma is er een gespecialiseerd multidisciplinair team samengesteld en is een specifiek zorgpad uitgewerkt. De doorverwijzing gebeurt vanuit de multidisciplinaire raadpleging.
Welk behandel- of revalidatieprogramma het best aansluit op de noden van de persoon met MS, moet blijken uit de screening en na overleg met de persoon met MS.
Er zijn 11 programma’s die elk dieper ingaan op een specifiek probleem. Allen hebben tot doel om de zelfredzaamheid te stimuleren en waar mogelijk te vergroten.
Dit programma biedt therapeutische begeleiding van personen met MS die nood hebben aan psychologische ondersteuning (verwerkingsproblematiek MS, relatiecounseling, …) of die inspiratie wensen te krijgen over hoe hun leven met MS goed aan te pakken.
Actieve coping technieken worden aangeleerd en een actieve levensstijl wordt gepromoot. Er wordt zowel individueel als in groep gewerkt
Dit programma is bedoeld om complicaties van blaas-en darmproblemen op fysiek, psychisch en sociaal vlak te vermijden.
Advies en opstart van medicatie, bekkenbodemspieroefeningen en eventueel sondages behoren tot het therapie-aanbod.
Dit programma is bedoeld voor mensen met vragen over seksualiteit, gerelateerd aan MS.
Advies en opstart van medicatie, bekkenbodemspieroefeningen, alsook seksuele counseling behoren tot het aanbod in dit programma.
Stoornissen in het stemgebruik of in de gesproken taal, maar ook bij het slikken of tijdens de ademhaling komen hier aan bod.
De therapeuten kunnen de persoon oriënteren naar de gepaste (logopedische) therapie en/of behandeling.
Dit programma focust op het aanreiken van informatie en advies over hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan een grotere/betere mobiliteit van de persoon met MS.
In dit programma wordt geëvalueerd wat de individuele mogelijkheden zijn van actieve sportbeleving en wordt sporttechnisch advies verstrekt. Wie hierna meer begeleiding in zijn eigen omgeving wenst, kan worden doorverwezen naar lokale fitnesscentra of sportclubs.
Dit programma biedt advies en begeleiding aan mensen met MS die vragen hebben over de organisatie van de hulp aan huis, financiële tegemoetkomingen (al dan niet via het VAPH), hun woonsituatie of mogelijkheden in het kader van hun mobiliteit (wagenaanpassingen, CARA, …).
Het programma ‘gezonde voeding’ richt zich op mensen met MS die op zoek zijn naar informatie, advies en eventueel begeleiding op het vlak van gezonde voeding. De diëtist brengt als sleutelfiguur de voeding en voedingsgewoonten in kaart en formuleert een voorstel voor een evenwichtige en gezonde voeding, in functie van lichaamsbouw en individuele mogelijkheden.
Vermoeidheid als veel voorkomend MS-symptoom is een complex gegeven wat betreft oorzaken, functionele impact en invloed op het psychosociale leven. In dit programma wordt eerst onderzocht welke factoren een invloed kunnen hebben. Nadien worden adviezen gebundeld in een plan dat inspeelt op oorzaken en relevante factoren, rekening houdend met de principes van energiemanagement.
Personen met een chronische ziekte zoals MS hebben vaak vragen over het behoud van hun tewerkstelling. Meestal beschikken zij zelf niet over de juiste en volledige informatie over hun mogelijkheden, maar ook de werkgever is vaak niet op de hoogte van de integratie bevorderende maatregelen. In dit programma wordt samen met de persoon met MS actief gekeken naar de mogelijkheden en dit desgewenst in overleg met de werkgever, de adviserende geneesheer van de mutualiteit en/of de VDAB.
Dit programma biedt advies en begeleiding aan mensen met MS die vragen hebben over de impact van MS op de cognitieve functies (concentratie, geheugen, …).
Er wordt bekeken welke impact MS op cognitie heeft en advies gegeven over hoe hiermee om te kunnen gaan in het dagelijks leven of bij professionele activiteiten.
Het (kort) oriëntatieprogramma is een multidisciplinair programma dat zich enerzijds richt naar personen die recent gediagnosticeerd werden met MS, en anderzijds naar personen die mogelijk reeds langer leven met MS, maar pas recent een toenemende functionele hinder ervaren.
Doelstelling van dit programma is een volledige multidisciplinaire screening van alle aspecten van de aandoening en een kennismaking met het aanbod van diverse revalidatietherapieën. Hieruit volgt een multidisciplinair advies over hoe de gedetecteerde problemen best gehanteerd kunnen worden in het dagelijks leven.
De kosten van deze behandel- en revalidatieprogramma’s worden vergoed door het ziekenfonds, mits ondertekening en goedkeuring van het aanvraagformulier voor TMST revalidatieverstrekkingen. De persoon met MS betaalt een beperkt remgeld per behandeldag.
Meer informatie?
Contacteer de TMST Hoofdcoördinator Gertie Dalemans via tmst@mscenter.be of via tel.: +32 2 597 86 36