
Opflakkeringen met ernstige of storende symptomen worden over het algemeen behandeld met corticosteroïden. Dergelijke aanpak bespoedigt het herstel na een opflakkering. Een duidelijk voordeel op lange termijn (globaal herstel na 1 jaar) is echter niet aangetoond. De meest gebruikelijke toediening is intraveneus gedurende 3 à 5 dagen via het daghospitaal. Samen met de voorbereiding en nazorg neemt het inlopen van één enkele baxter ongeveer 2 uur in beslag. Nadien kan de patiënt terug naar huis. Om slaapmoeilijkheden te voorkomen worden de baxters gewoonlijk voor de middag gegeven.
Bij patiënten met relapsing-remitting MS kan gestart worden met een immunomodulerende onderhoudsbehandeling. Men spreekt van immunomodulatie omdat de werking van het immuunsysteem op cruciale plaatsen veranderd wordt. Het concrete doel van een dergelijke behandeling is het risico op toekomstige opflakkeringen, invaliditeitsprogressie door opflakkeringen en vorming van nieuwe letsels op MRI te verminderen.
Bij relapsing-remitting MS kan er gestart worden met een onderhoudsbehandeling uit de eerste lijn. Op dit ogenblik zijn volgende producten binnen deze categorie beschikbaar in België: Betaferon®, Avonex®, Plegridy® en Rebif® (interferon ß); Copaxone® (glatirameer acetaat); Aubagio® (teriflunomide); en Tecfidera® (dimethylfumaraat/BG-12). Het risico op nieuwe ontstekingsactiviteit van de ziekte kan hiermee worden verlaagd met 30 tot 50%. Neveneffecten en voorzorgsmaatregelen variëren van product tot product.
Behandelingen uit de tweede lijn kunnen worden gebruikt wanneer er meerdere ernstige opflakkeringen zijn op korte tijd of wanneer er opstoten blijven doorbreken ondanks behandeling met een product uit de eerste lijn. Volgende producten zijn in België goedgekeurd binnen deze indicatie: Tysabri® (natalizumab), Gilenya® (fingolimod) en Lemtrada® (alemtuzumab).
Het NMSC wordt regelmatig betrokken bij klinische studies rond de ontwikkeling van nieuwe MS medicatie. Ocrevus (ocrelizumab) is het eerste product waarvan een voordelig effect werd aangetoond bij primair progressieve MS. Deze molecule heeft daarnaast ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen bij relapsing-remitting MS. Er is momenteel nog geen terugbetaling voor ocrelizumab in België maar, binnen de gepaste context, kan het voor beide indicaties wel al aangeboden worden in het NMSC. De laatste jaren is er veel aandacht gegaan naar de mogelijke rol van stamceltransplantatie in de behandeling bij MS. Ook hierover kan informatie in ons centrum worden ingewonnen.
MS kan gepaard gaan met enkele chronische klachten zoals pijn, vermoeidheid, spasticiteit, blaasproblemen, depressie, cognitieve verschijnselen, etc. Het verschijnen of verergeren van dergelijke klachten betekent niet noodzakelijk dat de ziekte op zichzelf negatief evolueert. De impact op het dagelijks leven kan echter wel groot zijn. Het NMSC biedt diverse revalidatie- en/of begeleidingstrajecten aan gericht op deze problemen. Er bestaat soms ook een farmacologische aanpak. Degelijke symptomatische medicatie heeft geen invloed op het ziekteverloop van MS zelf.
Auteur:
Dienst Neurologie
Neurologen en verpleegkundig experts
Laatste aanpassing: 5-6-2018