Er werd lange tijd gedacht dat neuromyelitis optica (NMO) - of ziekte van Devic - een speciale vorm was van MS. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat het over een aparte aandoening gaat. Patiënten met NMO hebben eveneens opflakkeringen maar deze worden vooral gekenmerkt door ontstekingen van de oogzenuwen en het bovenste deel van het ruggenmerg. Letsels in de hersenen komen minder frequent voor. Symptomen van een opflakkering zijn meestal ernstiger dan bij MS. Vaak is het herstel ook minder goed. Een progressieve ziektefase werd vooralsnog niet beschreven.
Bij de meerderheid van de patiënten met NMO (70%) kan een specifiek en pathologisch antilichaam in het bloed worden teruggevonden: aquaporine-4 antilichamen. Sommige patiënten met deze antilichamen ontwikkelen echter een ziektebeeld dat minder typisch is dan hierboven beschreven werd. Daarom wordt momenteel eerder de term NMO-spectrum aandoeningen gebruikt.
Ter preventie van nieuwe opflakkeringen krijgen patiënten quasi altijd medicatie die de werking van het immuunsysteem onderdrukt (vb. Imuran®). Zonder behandeling is de herhalingskans immers groot. Klassieke onderhoudsbehandelingen voor MS zijn niet werkzaam bij NMO en soms zelfs schadelijk. Een zo goed mogelijk diagnostisch onderscheid tussen beide aandoeningen is dus zeer belangrijk.
Auteur: Dienst Neurologie Neurologen en verpleegkundig experts Laatste aanpassing: 5-6-2018