Doel en beschrijving van deze studie
Het gaat over een klinische studie bij ca. 2000 deelnemers in België.
Wat is MS
Multiple sclerose is een complexe ziekte van het centraal zenuwstelsel, veroorzaakt door een interactie van omgevingsfactoren en genetische factoren. Eenmaal de diagnose gesteld, is het ziekteverloop niet te voorspellen. Wellicht spelen zowel omgevingsfactoren als genetische factoren een rol. Het optreden van ontstekingshaarden bij MS wordt toegeschreven aan een overactief immuun- of afweerstelsel. Klinisch komt dit overeen met het optreden van opflakkeringen, die al dan niet volledig kunnen herstellen. Bij de meeste personen begint de ziekte met opflakkeringen (relapsing-remitting vorm). Vervolgens kunnen de zenuwvezels geleidelijk aan schade oplopen, wat zich uit in een geleidelijk toenemende achteruitgang (progressieve fase). Opflakkeringen kunnen zich nog voordoen, maar zijn meestal minder frequent en minder duidelijk af te lijnen. Bij een minderheid van personen met MS, begint de ziekte op een iets latere leeftijd, heel langzaam aan, zonder duidelijk af te lijnen begin (primair progressieve vorm).
Het is reeds langer gekend dat infecties, stresserende gebeurtenissen en de geboorte van een kind gepaard gaan met een verhoogd risico op een MS opflakkering. De exacte bijdrage van deze gebeurtenissen en omgevingsfactoren tot het ziekteverloop blijft echter onduidelijk. Met deze vragenlijst zullen we een aantal van deze factoren bevragen. We peilen naar het ziekteverloop en andere gezondheidsgegevens. Vervolgens vragen we naar uw beleving en ervaring van uw gezondheid. Ook uw gewoonten met betrekking tot de inname van cafeïne, alcohol en andere voedingsstoffen, roken, zonblootstelling, slaap, stress vermindering, bewegings- en voedingspatroon komen aan bod. Voor de vrouwelijke deelnemers eindigen we met enkele vragen over hormonale factoren en zwangerschap.
Het doel van deze studie bestaat erin persoonlijke gewoonten en gebeurtenissen in het leven van personen met MS in relatie te brengen tot het MS ziekteverloop. Hierbij wordt aandacht gegeven aan zowel fysieke (lichamelijke) als neuropsychologische (cognitieve) uitkomsten.
Verloop van de studie
Alle personen met MS die de voorbije jaren het MS centrum of het UZ Brussel bezochten, worden uitgenodigd om mee te werken aan dit onderzoek. Het gaat om het éénmalig invullen van een vragenlijst. Om betrouwbare resultaten te bekomen, is het belangrijk dat een zo groot mogelijk aantal personen de vragenlijst ook effectief invult en ons terugbezorgt. Wij hopen dan ook op u te mogen rekenen om deze vragenlijst zo goed en volledig mogelijk in te vullen. Het invullen neemt ongeveer 30 minuten in beslag. U kan dit in één keer doen. U kan dit ook spreiden over verschillende dagen. Er zijn geen bijkomende onderzoeken nodig zoals een bloedonderzoek of beeldvorming. Het is wel mogelijk dat u achteraf gecontacteerd wordt voor vragen die niet volledig of niet duidelijk zijn ingevuld.
Indien u aan deze studie deelneemt, vragen wij u het volgende:
U leest deze informatiebrief en het bijgevoegd toestemmingsformulier
U vult uw naam in, de datum en tekent het toestemmingsformulier.
U vult de vragenlijst zo juist en zo volledig mogelijk in. Wij vragen u om zo volledig mogelijk te zijn in de informatie over uw gezondheidstoestand en de geneesmiddelen dit u inneemt. Indien u de vragenlijst zelf niet kan invullen, dan mag iemand uit uw nabije omgeving dit, samen met u, doen. In dit geval vragen wij om dit te noteren op het toestemmingsformulier.
U steekt de ingevulde vragenlijst en het getekende toestemmingsformulier in de bijgevoegde omslag. U kan deze via de post versturen (gefrankeerde omslag). Indien u dit wenst en u een consultatie heeft vóór de datum aangegeven in de begeleidende brief, mag u de vragenlijst ook meenemen naar het NMSC en persoonlijk afgeven aan een medewerker van het studieteam.
Bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Uw identiteit en deelname aan deze studie worden strikt vertrouwelijk behandeld. U zult niet bij naam of op een andere herkenbare wijze geïdentificeerd worden in resultaten of publicaties in verband met deze studie.
De informatie zal elektronisch (d.w.z. in de computer) of handmatig verwerkt en geanalyseerd worden om resultaten van de studie te bekomen. Uw identiteit blijft geheim aangezien informatie over uw persoon enkel aan de hand van een uniek patiëntnummer (dus gecodeerd) zal worden aangeduid.
U hebt het recht aan de studiearts te vragen welke gegevens er over u worden verzameld in het kader van de studie en wat de bedoeling ervan is. Deze gegevens hebben betrekking op uw huidige klinische situatie maar ook op uw voorgeschiedenis. U hebt ook het recht om aan de studiearts inzage in uw persoonlijke informatie te vragen en er eventueel de nodige verbeteringen in te laten aanbrengen. De bescherming van de persoonlijke gegevens is wettelijk bepaald door de wet van 7 mei 2004 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Meer informatie?
Contacteer studieverpleegkundige Ann Van Remoortel via mail ann.vanremoortel@mscenter.be of telefonisch op het nummer 02/597 87 24.
U kan ook terecht bij de artsen-neurologen verbonden aan het MS centrum (prof. dr. D’hooghe, prof. dr. ir. Nagels, prof. dr. D’haeseleer, dr. Peeters, dr. Cambron).