Shared Patient Experience (SPX) wil Europese zorgorganisaties samenbrengen rond het delen van ervaringen teneinde de patiëntenbeleving te verbeteren. In 2021 werd er voor het eerst een SPX Award uitgereikt. De prijs bekroont innovatieve initiatieven van zorginstellingen die de patiënt op de eerste plaats stellen en waarbij multidisciplinair wordt samengewerkt naar tevreden patiënten en/of mantelzorgers. Meer info over SPX via deze https://spexperience.org/nl/ link.
Voor de 2022 SPX Award editie werden 26 projecten uit 8 verschillende landen ingediend: België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië, Nederland, Canada en Algerije. Het Transmuraal MS Team (TMST) werd als project ingediend bij SPX door Gertie Dalemans, hoofdcoördinator TMST. Dit team startte in 2015 en biedt longitudinale ondersteuning in de bio-psychosociale domeinen voor mensen met multiple sclerose (MS). TMST heeft als doel om mensen met MS & hun naasten te informeren en ondersteunen vanaf een vroeg stadium van hun ziekte én om hun autonomie, zelfcontrole en participatie in het eigen ziekteverloop te faciliteren. Sinds de start in 2015 biedt het TMSTeam haar expertise ook buiten het NMSC aan. Vandaag zijn er partnerships met 12 ziekenhuizen verspreid over België. Een TMSTeam van het NMSC gaat ter plaatse om met neurologen en MS nurses samen te werken. Zo kunnen mensen met MS en hun naasten uitgebreid advies krijgen in hun eigen ziekenhuis én in samenwerking met hun eigen arts.
Video over TMST via deze https://www.youtube.com/watch?v=dGyoq9foy9Y link.
Een eerste SPX-jury kwam in maart bijeen en selecteerde 8 genomineerden uit de 26 ingediende projecten. Een tweede jury heeft de uiteindelijke winnaar gekozen, waarbij ook rekening werd gehouden met de stem van het publiek. Deze winnaar werd op 10 juni 2022 bekend gemaakt tijdens de SPX Award 2022-ceremonie in het Rehazenter in Luxemburg.
HET NMSC WON MET TMST DE SPX AWARD 2022!
De 8 genomineerde projecten werden geanalyseerd op basis van verschillende criteria, waaronder de totstandbrenging van multidisciplinaire samenwerking en de stimulering van een cultuurverandering in de instellingen voor gezondheidszorg. Het TMST- concept kan als model dienen voor de aanpak bij andere aandoeningen waarbij reeds kort na de diagnose de afstand tot een multidisciplinair expert team zo klein mogelijk wordt gemaakt, zo oordeelde de jury.
Het Transmuraal MS Team kreeg een prijs van 5.000 euro aangeboden door UZ Brussel Foundation.