Pijn

Pijn komt voor bij verschillende vormen van MS. Voor vele patiënten is pijn een invaliderend en uitputtend symptoom. Pijn heeft rechtstreeks een impact op de levenskwaliteit. In het verloop van de ziekte komt pijn bij 50% van de personen met MS voor; uitgesproken pijn komt voor bij ongeveer 20%. Bij vrouwen zijn pijnsymptomen tweemaal zo frequent en er is een duidelijk verband met angst en depressie anderzijds.

Pijnklachten kunnen verschillende elementen bevatten. Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwbanen en wordt vaak beschreven als bonzend, stekend, brandend of knagend. Ook flitsende elektrische gewaarwordingen kunnen voorkomen. Nociceptieve pijn hoort eveneens thuis bij de sensorische symptomen van MS. Deze pijn wordt veroorzaakt door weefselschade (bvb. decubituswonde) met prikkeling van specifieke pijnreceptoren. Er is een oorzakelijk verband tussen de schade en de nociceptieve pijnen. De aanpak van dergelijke klachten richt zich dan ook op de aanpak van de oorzakelijke schade. 

Pijnen kunnen evolueren tot een chronische problematiek. De aanpak is redelijk complex, maar een gedegen neurologische analyse met de juiste pijnmedicatie blijft een belangrijk onderdeel van de behandeling. Kinesitherapie is vaak doeltreffend in het verminderen van rugpijn of spasticiteit. Zwemmen en andere vormen van watertherapie zijn eveneens nuttig. Massage, stretchen en gangrevalidatie kunnen het comfort verhogen, wondgenezing bevorderen en het functioneren verbeteren.

 

Auteur:
Dienst Neurologie
Neurologen en verpleegkundig experts
Laatste aanpassing: 5-6-2018